Folkvimmel på gata i neonljus i Memphis, USA.

Memphis är en höjdpunkt i södra USA och känd som hemstad till rockstjärnan Elvis Presley. Foto: Getty Images

USA

10 måsten i Memphis – chefredaktören tipsar

Musik, mat och massor av historia får man sitt lystmäte av i denna klassiska metropol i den amerikanska Södern. Här är våra bästa tips till Memphis!

Text: Fredrik Brändström • 2023-05-07 Uppdaterad 2023-05-08
Annons

1. Sun Studio

Legendarisk plats där Elvis Presley spelade in sin första skiva, som gavs ut av Sun Records som låg i samma byggnad. Jerry Lee Lewis, Johnny Cash och B.B King är bara några av alla ikoner som spelat in musik här. Sun Studio är öppet alla dagar i veckan, inträde kostar 15 dollar för vuxna.

Sun Studio, tegelbyggnad med gitarr.
Sun Studio är ett måste vid ett besök i Memphis! Här låg Elvis första inspelningsstudio. Foto: Getty Images

2. Graceland

Kåken som Elvis köpte när han blev rik och berömd och där han bodde fram till sin död 1977. Det luxuösa huset är sedan 1982 en av Memphis största turistattraktioner och det mest besökta privatägda hemmet i USA. Graceland ligger en kvarts bilfärd från centrum.

Vit flygel i rum med ljuskrona.
Botanisera i Elvis Presleys hem – Graceland. Foto: Getty images
Elvis Presley som ung framför stort vitt hus.
Tillbakablick till 1950-talet då Elvis just flyttat in i Graceland. Foto: Getty Images

3. Stax Museum

Memphis är inte bara blues och rock, staden var också ett mekka för svart soulmusik under 60- och 70-talet då skivbolaget Stax med artister som Isaac Hayes och Otis Redding gjorde soul från sydstaterna till ett världsberömt fenomen. På Stax Museum berättas historien om Memphis svarta musikrörelse.

4. BBQ

Memphis är känt för sin bbq som här görs framförallt på fläskkött. Två klockrena ställen att testa specialiteten är på Paynes, i närheten av kvarteret Cooper-Young och klassiska Central BBQ som finns på flera ställen i staden.

grillat kött på elden.
Är det något man kan i Memphis, förutom musik, så är det BBQ. Foto: Unsplash

Läs även: Roadtrip i USA – 10 favoriter i södern

5. Overton Square

Memphis Downtown är ganska livlöst på sina håll, desto mer action är det i kvarteret Midtown, särskilt kring Overton Square där man hittar mycket restauranger, barer och musikklubbar. Ett bra tips för en trevlig utekväll. Mysiga The Memphian är det bästa stället att checka in på om man vill bo i området.

6. Lorraine Motel

På Lorraine Motel i Memphis sköts medborgarrättsledaren Martin Luther King till döds 1968. Numera är det ett museum, National Civil rights museum, som berättar om den svarta medborgarrättsrörelsens historia. Här finns också rum 306 där dr King bodde natten innan det tragiska mordet.

Rosa rum med tavla på tiger och rosa fåtöljer.
Färgstarkt och klatchigt på mysiga The Memphian. Foto: The Memphian
Hotellobby med färgglada tavlor och fåtöljer med zebramönster.
Hur skulle du inreda en lobby? Färgglatt och lekfullt om The Memphian får bestämma. Foto: The Memphian
Motellskylt.
Historiska Lorrain Motel är idag ett museum öppet för besökare. Foto: Getty Images

7. The Peabody

Historiskt lyxhotell som är mest känt för ankorna som varje dag marscherar genom lobbyn för att bada i hotellets fontän, en udda tradition som hållit i sig sedan 1930-talet och som varje dag lockar mängder av nyfikna turister. Hotellets lobby är också ett bra ställe för en drink innan kvällen startar.

8. Cooper-Young

Detta kvarter är också en del av Midtown och är populärt bland stadens unga. Mycket vegankafeer och yogastudios, men också många bra restauranger som kitschiga The Beauty Shop Restaurant. Två stopp för den kulturintresserade är skivaffären Goner Records samt bokhandeln Burke’s Book Store.

Gata med grått hus och cyklar.
Cooper Young är ett levande kvarter med små butiker och kaféer. Foto: Unsplash
Vinylskivor och hand som bläddrar.
Gillar du också att bläddra bland vinylerna i en skivbutik? Goner Records är en favorit. Foto: Unsplash

9. Promenera över Mississippi

Big River Crossing är den enda gång/cykelbron som går över Mississippifloden. Ett populärt ställe att ta bilder i solnedgången, eller för en uppfriskande promenad om du ätit för mycket hamburgare och barbecue.

10. Beale Street

Memphis kändaste musikgata är lite av en turistfälla men att slå en lov här en kväll är ändå obligatoriskt. Gatan blev känd i början av 1900-talet då svarta musiker började uppträda här, vilket så småningom ledde till bluesens och rockmusikens födelse. Här är det alltid mycket folk, blinkande neonljus, och musik från alla håll och kanter.

Kvinna i rött neonljus.
På Beale Street är det full fart dygnet runt. Kom hit för livemusik och folklig stämning. Foto: Unsplash
Neonskylt med musiknoter.
Turist-hotspot men ack så sevärd. Foto: Unsplash

Läs mer: Roadtrip genom USA: 10 måsten i södern


Text: Fredrik Brändström • 2023-05-07
USAChefredaktören tipsar

Scroll to Top