Upptäck franska Rivierans doldis – Languedoc för mysiga städer, vingårdar och färska ostron. Foto: Unsplash

Frankrike

5 anledningar till varför du ska resa till franska Languedoc

Upptäck Frankrikes orörda Riviera Languedoc. Vinodlingar, vandringsleder och charmiga byar. Här är lokalbons bästa tips!

Text: Karin Wimark • 2023-07-31 Uppdaterad 2023-07-31
Annons

Languedoc ligger väster om Provence och är fransosernas favorit när det vankas semester. Här breder vinfälten ut sig intill musselodlingar och sandstränder, byarna klättrar på små kullar och turismen är inte lika utbredd som i populära Provence. I den lilla byn Neffies bor svenska Yvonne Tenninge och Micke Sköldmark Languedocs charmigaste bed & breakfast. De följde drömmen och skaffade hus i Frankrike. Här är Yvonnes bästa tips för dig som vill resa till Languedoc.

Läs också: De förverkligade sin bed & breakfast-dröm i Frankrike

1. Botanisera bland vingårdar

Ett av världens största vinområden

Stephane och Florance på La Grange de Bouys gör biodynamiska viner av hög kvalitet. Kika förbi dem! Sedan finns det en vingård som heter Allegria som ligger ett par kilometer från vår by Neffies där ägaren lagar fantastiskt god mat! Under sommaren och fram till slutet av september kör de något som kallas för table d´hote flera dagar i veckan där man får smaka alla deras viner och äta mat på råvaror som hon odlar själv. Missa inte det!

Languedoc är ett underskattat vinområde värt att upptäcka, tycker Yvonne Tenninge.

2. Utforska restaurangerna

Från stjärnkrogar till små fiskerestauranger

Strax bortom byn Neffies ligger en av Frankrikes bästa restauranger i grannbyn Vaihlan. Äpånem har både en stjärna i Michelinguiden samt en grön stjärna för sitt arbete kring hållbarhet. Där är det svårt som tusan att få bord, men kvalitén är supersuperbra. Nere vid havet finns det flertalet ostronbarer, bland annat en som heter Le St Barth Tarbouriech och som hämtar pinnfärska ostron och musslor direkt från fiskaren. Ljuvligt bra!

Ät pinnfärska ostron på den lilla ostronbaren vid havet. Foto: Unsplash

3. Upptäck staden Montpellier

Levande storstad

Upptäck Montpellier som är en levande storstad med Medelhavskänsla. Bäst utforskas staden till fots. Här finns ett av landets äldsta universitet och 30 procent av befolkningen är under 26 vilket skapar en speciell stämning i staden. Utanför Montpellier, ganska nära flygplatsen ligger Marche du Lez som är ett häftigt område med foodtrucks, en stor saluhall, takbarer, massor med god mat, antikaffärer, tatuerare med mera.

I Montpellier väntar medeltida små gränder och myllrande marknader. Foto: Unsplash
Slink in på ett boulangeri för franska bakverk i högsta klass. Foto: Unsplash

4. Naturupplevelser

Stränder & aktiv semester

Mellan Sète och Agde finns en flera kilometer lång och väldigt bred orörd naturstrand som heter Plage de 3 Digues. Den som gillar att vandra ska bege sig till nationalparken Parc Naturel Regional Languedoc där det finns massor av vägar att gå. Min favorit är en 8 kilometers-runda som går från byn över både öppet landskap, skog och garriguen (det vilda landskapet här). Det är också supervackert att cykla här och jag har en runda som går över berget fram till vår grannby Vailhan, ner förbi en stor sjö där jag brukar ta ett dopp, sedan tillbaka via grannbyn Roujan där jag tar en fika på deras boulangeri – Le Fournil de Benjamin.

5. Antikmarknader

Frossa & fynda

I vår grannby Pézenas finns det hela 54 (!) antikaffärer, marknader och årliga antikmässor. Med andra ord ett mecka för alla som älskar att botanisera i små antikbutiker! Två gånger om året arrangeras det dessutom antikmässor i staden med över 150 utställare. Håll utkik efter datum och tajma till din resa.   

Besök mysiga Pézenas över en dag och botanisera i butiker. Foto: Unsplash

De förverkligade sin bed & breakfast-dröm i Frankrike

Så startar du ett bed & breakfast utomlands – 8 tips


Text: Karin Wimark • 2023-07-31
FrankrikeRestipsListorWeekendresa

Scroll to Top