Checka in på ett järnvägshotell i Europa. Foto: Grand Central Helsingfors

Restips

7 klassiska järnvägshotell i Europa

Det är något romantiskt med järnvägshotell. För en tågresenär kan det också vara praktiskt att välja ett hotell med gångavstånd från stationen. Vi tipsar om 7 bra järnvägshotell i Europas städer!

Text: Fredrik Brändström • 2023-07-20 Uppdaterad 2023-07-20
Annons

Whistler, Paris

Tågnostalgi de luxe

Till Gare du Nord i Paris anländer tåg från Tyskland, Storbritannien, Nederländerna med mera. Är du på en tågluff i Europa är chansen därmed stor att du någon gång passerar via denna stora station. Vill du stanna ett eller flera dygn för att utforska staden kan du ta in på detta hotell nära stationen. Whistler har ett väl genomarbetat tågtema med inredningsdetaljer från tågens guldålder. I lobbyn finns även en display där du kan se tågavgångar på Gare du Nord i realtid.

• 36 rue de Saint-Quentin, 75010 Paris

Lobby med väskor i en hylla.
Tågtema rakt igenom på Whistler i Paris. Dessutom ett stenkast från stationen. Foto: Whistler Paris
Hotellrum med säng och inredning i orange.
Ljuvliga rum i olika kulörer. Alla med roliga tågdetaljer. Foto: Whistler Paris

Barceló Sants, Barcelona

Rymdtema och minimalism

Ovanpå Barcelonas största järnvägsstation Sants ligger detta moderna kubformathotell med minimalistiska rum och rymdtema. Barceló är ett bra ställe att ta igen sig efter en lång tågresa om du luffat hela vägen ner till Spanien! Från Sants går tåg direkt till Paris och Lyon, och även fortsätta med snabbtåg till många spanska städer.

• Pl. dels Països Catalans, s/n, 08014 Barcelona.

Scandic Grand Central, Helsingfors

Nyrenoverat med klass

Nyöppnade Grand Central i Helsingfors ligger precis bredvid den pampiga järnvägsstationen, en av Europas vackraste. Byggnaden som hotellet ligger i är liksom stationen ritad av arkitekten Eliel Saarinen och välkomnar med en logotyp i stilfullt Art Noveau-typsnitt. En bra bas för en vistelse i Helsingfors, oavsett om du fortsätter med tåg eller inte!

• Vilhelmsgatan 13, 00100 Helsingfors.

Fasad på byggnad.
Klassiskt järnvägshotell intill den pampiga tågstationen i Helsingfors. Foto: Scandic Grand Central
Hotellrum fönster, gardiner, fåtölj och tavla.
Byggnaden var tidigare huvudkontor för det finska tågbolaget. Idag kan du checka in i bekväma hotellrum. Foto: Scandic Grand Central

Cocoon Hauptbahnhof, München

Kitchigt Alphotell

Känslan när man kliver in på Cocoon är att man hamnat på ett klassiskt alphotell, trots att det ligger bara ett stenkast från Münchens myllrande centralstation. Från skidorna och kabinliften som pryder lobbyn till rummen som går i hemtrevligt ljust trä precis som en alpstuga. Vill man sedan fortsätta till de riktiga Alperna så ligger skidorten Garmisch-Partenkirchen bara drygt en timme bort med tåg.

• Mittererstraße 9, 80336 München.

Hotellrum med alptema.
Alperna eller München? Cocoon leker med sinnena och är ett bekvämt hotell vid tågstationen i München. Foto: Cocoon

St Pancras Renaissance Hotel, London

Femstjärnigt nära Eurostar

Det klassiska lyxhotellet St Pancras Renaissance Hotel invigdes 1873. Hotades länge av rivning men räddades och totalrenoverades. Ligger bredvid St Pancras där bland annat Eurostar-tågen till Paris och Amsterdam avgår. Kuriosa är att brittiska musikgruppen Spice Girls spelade in delar av videon till hiten ”Wannabe” inne på hotellet (dock innan renoveringen).

• Euston Rd., London NW1 2AR.

Stor flådig bar med sammetsstolar och högt i tak.
Lyxigt i London och granne med tågstationen. Foto: St Pancras Renaissance Hotel
Lyxig röd bil framför hotellobby
Promenadavstånd från tågstationen, så du kan smidigt promenera till hotellet. Foto: St Pancras Renaissance Hotel

Voco Grand Central, Glasgow

Viktoriansk byggnad

Pampig byggnad med oklanderligt läge vid centralstationen och nära till många av stadens sevärdheter. På Voco Grand Central får man en tidsresa till den viktorianska eran, då hotellet byggdes, samtidigt som inga moderna bekvämligheter saknas. Ta ett glas i champagnebaren innan du ger dig iväg ut på stan eller på nya resor, stationen är en stor hubb både för resor längre norrut i Skottland eller till storstäderna i England.

• 99 Gordon St, Glasgow G1 3SF.

A-Train, Amsterdam

Hotell med tågtema

Nära snygga Amsterdam Centraal hittar man detta familjeägda B&B med mycket tågkänsla. Frukosten serveras i The Pullman Lounge som är utformad som en klassisk restaurangvagn. A-train är enkelt, men rent, trevligt och mycket bra läge.

• Prins Hendrikkade 23, 1012 TM Amsterdam.

Rum med två enkelsängar
Familjeägd b&b med mycket tågkänsla. Foto: A-train
Hylla med koffert
Spana in alla roliga detaljer som finns på väggar och hyllor. Foto: A-train


Text: Fredrik Brändström • 2023-07-20
RestipsChefredaktören tipsarHotellListor

Scroll to Top