Visste du att det finns vingårdar i Skåne? Vi har samlat ett gäng du kan besöka! Foto: A Torn Studio/Studio Vega

Restips

7 vingårdar du kan besöka i Skåne

Svenska viner är på framfart och i Skåne satsar ambitiösa vinmakare på att sätta Sverige på vinkartan. Här är 7 vingårdar för den nyfikne!

Text: Karin Wimark • 2023-07-17 Uppdaterad 2023-07-19
Annons

1. Arilds Vingård, Arild

Bo bland vinrankorna

Arilds vingård är en av de äldsta gårdarna på Kullahalvön i nordvästra Skåne – en korsvirkesgård från 1700-talet som ligger ett stenkast från hamnen i Arild. Kombinera med vingårdsvandring, middag och vinprovning och checka sedan in i något av hotellrummen eller de glampingtält som står utplacerade bland vinrankorna.

Vinrankor i solnedgång.
Arilds Vingård ligger på sydsluttningarna av Kullaberg i nordvästra Skåne. Foto: Arilds Vingård
Tält i vinodling
Vad sägs om glamping bland vinrankor i Skåne? Foto: Arilds Vingård

2. Kullabergs Vingård, Nyhamnsläge

Vill sätta svenska viner på kartan

Kullabergs Vingård serverar ett ljuvligt mousserande vin och siktar på att sätta svenska viner på världskartan. I vineriet torna stora blanka tunnor upp sig, redo för årets skörd och intill vinrankorna finns ett mysigt orangeri där man sommartid kan slå sig ner med ett glas vin. Skänken heter vinbaren som är öppen sommartid och serverar förutom vin, goda luncher. Kom för en guidad tur på gården med vinprovning och testa gårdens egna viner.

Två kvinnor plockar vindruvor.
Lär dig mer om svenskt vin på Kullahalvön i Skåne. Foto: Kullabergs vingård

3. Skepparps Vingård, Kivik

Vindruvor & äpplen

Strax norr om Kivik ligger Skepparps Vingård som producerar vin och cider av fin kvalitet. Boka in en tur på gården inklusive vinprovning eller tajma något av gårdens sommarevenemang med musikunderhållning, vandring och vinfestival. Vinbaren håller öppet mellan 4 juli och 11 augusti, så slink förbi på ett glas och en bit mat. Är du nyfiken på att lära dig mer om vinodlng kan du ansöka om att bli vinbonde tillsammans med ett 50-tal vinbönder på gården där man själv sköter en rad som består av ca 200 vinplantor.

Vinrankor i gångar.
Bli en vinbonde på Skeppars Vingård genom att abonnera på vinrankor. Foto: Skepparps Vingård

4. Hällåkra Vingård, Hällåkra

Jubileumsår med extra många provningar

Under sommaren 2023 firar Hällåkra vingård 20 år vilket innebär extra många vinprovningar! Det mysiga vineriet/restaurangen är öppet hela sommaren och värt att spana in. Missa inte Skånes kanske vackraste flasketiketter – där personer från fem generationer pryder flaskor med natur- och ekologiska viner

5. Flädie Mat & Vingård, Bjärred

Vin, pool & övernattning

Vid Bjärred i Skåne ligger Flädie mat & vingård – en klassisk bondgård som sadlats om och blivit unik skånsk vingård. Här kan du checka in i något av gårdens 29 hotellrum med utsikt över vinrankor och kyrktorn. Ta ett dopp i poolen, en promenad bland vinraderna eller boka in en egen vinprovning. I restaurangen serveras säsongsbaserade rätter på i mångt och mycket skånska råvaror. På menyn kan du finna hjort, vildsvin och älg serverat med närodlade råvaror från bygden.

6. Lottenlund Estate, Allerum

Sveriges godaste vermouth

Lottenlund Estate är vingården som inspirerats av Toscanas vackra landskap och odlar druvor i såväl Allerum som på Bjäre. Kom för en vinprovning av schysta välbalanserade viner och testa även gårdens egna vermouth, en dryck de tror kommer vara årets största sommartrend.

7. Åhus Vingård, Åhus

Abonnera på en vinrad

I nordöstra Skåne vid Hanöbuktens vita strand ligger Åhus Vingård. Slink förbi för en rundtur på gården följt av en vinprovning och ät sedan en bit mat på gårdens restaurang Rökeriet. Här kan du själv signa upp dig och abonnera på en vinrad – det vill säga du är med och sköter om processen från knopp till färdig druva som en riktig vinbonde.

Kvinnor bland vinrankor
Mysig rundtur på Åhus Vingård. Foto: Åhus Vingård

Missa inte!

Vinfestivalen i Skepparp 28-29 juli 2023 där de flesta av vingårdarna i Skåne deltar. Roliga provningar, Tareq Taylor lagar mat som matchar vinerna, vinskola, grillkvällar och musikunderhållning.

Svenska vingårdar du kan bo på

Vingårdar i Europa du kan bo på


Text: Karin Wimark • 2023-07-17
RestipsSverigeListorMat och dryck

Scroll to Top