Brand, skog.

Bränderna på Rhodeos är nu under kontroll. Men effekterna av dem kommer att synas under de närmaste åren. Foto: Getty Images

Nyhet

Faran över på Rhodos – för den här gången

Bränderna på Rhodos är nu äntligen under kontroll. Undantagstillståndet på turistön är därmed hävt. Det meddelade grekiska turistdepartementet på lördagen.

Text: Per J Andersson • 2023-07-29 Uppdaterad 2023-07-29
Annons

”Livet återgår nu till det normala för hela ön Rhodos, inklusive de områden som drabbades. Invånarna på Rhodos, som har varit heroiska och osjälviska under dessa svåra dagar, ser tillsammans med den grekiska staten fram emot att fortsätta erbjuda sin service och gästfrihet till utländska besökare”, heter det i kommunikén från turistdepartementet.

Bränderna på öarna Rhodos, Korfu och Evia, rasade i över en vecka, och kopplades samman med årets osedvanligt heta värmebölja – med temperaturer på över 40 grader – och därmed med klimatförändringarna.

Så här såg det ut på Rhodos på andra dagen av de förödande bränderna. Foto: Getty Images

Även om temperaturerna nu sjunkit efter senaste dagarnas toppnoteringar förväntar man sig de kommande dagarna ökad vindstyrka. Och starka vindar kan få elden att åter blossa upp.

Innan dagens besked om att faran är över på Rhodos hade hundratals svenskar evakuerats av såväl Apollo som Tui och Ving.

I flera dagar kämpade grekisk brandkår mot lågorna i extremhettan. Värst drabbade områden på Rhodos var områdena runt Lardos och Kiotari på den östra sidan av ön. Under de senaste 10 dagarna har cirka 670 skogsbränder rasat runt om i Grekland. Totalt sett, sett till hela landet, har 74 brandmän skadats, medan tre civila och två brandbekämpningspiloter har dött.

Håll dig uppdaterad om senaste utvecklingen:

Nyhetssajten Deutsche Welle (på engelska).

Greek News/Ekathimerini.com (på engelska)


Text: Per J Andersson • 2023-07-29
NyhetRestipsGreklandRhodos

Scroll to Top