Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Grekland

Grekland– hållbara paradisöar att njuta av

Besök de underbara grekiska pärlorna som investerat i hållbarhet.

Text: • 2023-07-31 Uppdaterad 2023-07-31

Kreta

Kreta är Greklands största ö och den femte största i Medelhavet. Här kan man beundra och betrakta vad som finns kvar av lysande civilisationer och utforska härliga stränder, fascineras av imponerande berg, bördiga dalar, branta raviner och ta del av öns rika gastronomiska kultur.

En stor variation av olika energiomställningsprojekt (vindparker, fjärrvärme med biomassa, smarta elnät, vätgasanläggningar och nya solceller) har designats och genomförts en efter en, målmedvetet för att bidra till energiomställningen och hållbarheten på hela ön.

Foto: GNTO/P. Laskarakis

Det traditionella kretensiska köket.

Maten på Kreta är en av de mest hälsosammaste i världen. Maten här betraktas ofta av representanter från forskningssamfundet som ett av de mest representativa exemplen på den så kallade Medelhavsdieten, som, baserad på grönsaker, baljväxter, frukter och spannmål i kombination med olivolja, bidrar till ökad livslängd och välbefinnande.

Upptäck mer av Kreta här

Rhodos

Den största ön i Dodekaneserna, där den rikliga och naturliga skönheten, surrandet, kosmopolitiska städer, medeltida byggnader och den traditionella grekiska charmen samspelar för att skapa en allsidigt utmärkt ö där resande kan hänga upp sin solhatt. Rhodos snidar ut en ny framtid för hållbar turism.

Foto: GNTO/L. Hapsis

Upptäck mer av Rhodos här

Astypalea, “den smarta ön”

Den västligaste ön i ögruppen Dodekaneserna. Astypalea besitter flera hundra år av historia, vitkalkade byar, djupblått havsvatten och soliga stränder.

Den fjärilsformade ön Astypalea har återfötts som en av Greklands mest innovativa och hållbara öar.

Astypalea har fokuserat på att begränsa sitt koldioxidutsläpp genom att uppmana till elbilar. Detta har lett till att elbilar numera har blivit mer populärt att hyra jämfört med vanliga bilar.

Foto: GNTO/K. Katopi

Upptäck mer av Dodekaneserna här

Tilos’ nya energi

Tilos är en av de mindre Dodekanesiska öarna som är belägen mellan Rhodos och Kos. Det underbara landskapet inkluderar höga berg, bördiga kustliga slätter, branta steniga kustlinjer samt långa sandiga stränder.

Ett steg på Tilos liknar ett kliv bakåt i tiden. Ön må ha bevarat sin gammalmodiga charm, men öns miljöinnovationer gjuter en ny grund för framtiden. Tilos lever på 100% självständig energi i form av vind- och solkraft. Dessutom är mer än 80% av Tilos’ skräp återvunnet.

Foto: GNTO/Archive

Läs mer om hållbarhetsarbetet på de grekiska öarna här

Att lysa upp Lipsi

I den norra delen av Dodekaneserna, inbäddad bland klippiga rev och små öde öar, kan resande hitta den lilla ön Lipsi.

Den magnifika och robusta ön uppmuntrar dess besökare till en autentisk och hållbar upplevelse. Detta genom att utesluta solstolar och engångsplaster samt att uppmuntra till att avstå från modern teknologi.

Ett annat steg som tagits mot mer hållbarhet är användandet av solceller, soliga ön Lipsi använder dagens solfångst för att lysa upp ön på natten genom solcellsarmaturer.

Foto: GNTO/S. Antimanto

Sand, hav och solkraft på Halki

På den lilla ön Halki i den Dodekanesiska skärgården pågår ett grönt samhällsprojekt för att försäkra att all energi som genereras på den lilla färgstarka ön är förnyelsebar. Detta genom en solcellspark, eldrivna fordon samt en ny solcellsdriven båt.

Foto: GNTO/Archive

Upptäck mer av Halki här

Cykelvänliga destinationer i Grekland

Nätverket av “cykelvänliga destinationer i Grekland” består av ett urval utvalda kommuner. Dessa sticker ut genom sina engagemang för att skydda miljön, sina ansträngningar för en hållbar turismutveckling samt sitt engagemang att serva turistcyklisterna.

Foto: GNTO/P. Merakos

Läs mer om cykelvänliga Grekland här

Kos, Greklands cykel-ö

Ön Kos, som passande nog har fått smeknamnet “cycling island”, är en plats att utforska på två hjul. Dess platta terräng, spindelnät av stigar anpassade för alla, samt öns fantastiska natur gör Kos till det absolut hetaste målet för cykelturister.

Foto: GNTO/Archive

Upptäck mer av Kos här

Naxos sätter eko i ekonomin

Naxos är den största och mest bördiga ön i Kykladerkomplexet.

På ön kan du hitta pudriga, gyllene stränder och lugna byar där lokalinvånarna kyler sig under de vackra platanerna, träd som kan bli upp mot 30 meter höga. Naxos och de mindre Kykladerna har ett holistiskt förhållningssätt till klimatförändringarna genom att göra sina byggnader mer energieffektiva. De använder nu sol- och vindkraft för att få energi, bara resurser som är hållbara och som stärker ekonomin.

Foto: GNTO/P. Merakos

Upptäck mer av Naxos här

Upptäck mer av Kykladerna här

Ithaka

I en av de mest legendariska berättelserna någonsin skriven, seglar Odysseus genom det Egeiska havet tillbaka till sitt cypresstäckta hem och sin fristad: Ithaka.

Idag är den sagolika ön och Homeros hjältehem i Joniska havet, ett segelparadis och en mytisk magnet som lockar yachter och segelbåtar till sina lugna vatten.

Segling är ett stort hot mot den marina biologiska mångfalden. Som motstånd till detta har arbetet med en allians för hållbar segling påbörjats. Målet med detta är en mer hållbar turism och en bättre framtida marin miljö.

Foto: GNTO/K. Katopi

Upptäck mer av Ithaka här

Upptäck mer av de joniska öarna här

Hållbar och utsökt mat

Ikarias enkla hemligheter till ett längre liv

Är “lev, skratta och älska” hemligheten till ett långt liv? Det tror i alla fall invånarna på den lilla egeiska ön Ikaria. Ikaria är en av endast fem “blå zoner” i världen. En blå zon är ett område där människor, tack vare livsstil, diet, miljö och sina rutiner, lever längst.

Invånarna på Ikaria är berömda för sin gästfrihet och välkomnar turister samt gäster med öppna armar.

En titt in i det Ikarianska köket är allt som behövs för att förstå att deras diet verkligen är unik. Köken är ofta fyllda av hemodlade grönsaker, korgar med vilda örter, nypressad olivolja, nyplockade frukter och färsk fisk. Allt ligger och väntar på att bli nedsköljt tillsammans med ett mjukt glas rödvin.

Foto: GNTO/Archive

Upptäck mer av Ikaria här

Upptäck mer om de nordegeiska öarna här


Text: • 2023-07-31
GreklandPartner

Scroll to Top