Tjej ligger i pool och tittar ut över havet.

I El Salvador finns surfing för alla nivåer. Vi checkade in på surfcampet hos La Point för en veckas surf, gemenskap och äventyr. Foto: Karin Wimark

El Salvador

Guide till surfing i El Salvador

El Salvador är Centralamerikas minsta land och ett guldkorn när det kommer till surfing. Vi guidar till platserna, boendet och aktiviteterna för en minnesvärd surfresa.

Text: Karin Wimark • 2023-08-02 Uppdaterad 2023-08-02
Annons

Snabbfakta

Invånare: 6,6 miljoner. Valuta: Bitcoin (Officiell valuta) och US-dollar. Språk: Spanska.

Bästa tid att åka

Nybörjar/medel-surfing och sol: november–mars. Avancerad nivå och mer regn: maj–oktober.

Resa dit

Flyg till San Salvador via exempelvis Paris och Panama med Air France (ca 25 tim) eller via Frankfurt och Washington D.C med United Airlines eller Lufthansa (ca 20 tim). Från 8 000 kr t/r. Transfer från San Salvadors flygplats till surfcampet i El Sunzal arrangeras av Lapoint. Resan tar ca 45 min.

Läs också tillhörande reportage: Upptäck El Salvador – den okända surfkusten

Vitt hotell med palmer och pool.
Lyxigt och bekvämt boende i El Tunco i El Salvador. Foto: Karin Wimark
Tjej som surfar i havet på gul surfbräda.
Redo att utforska nya vågor? I El Salvador slipper du dessutom trängsel. Foto: Salvatore Escalante

Arrangörer

Vi reste med svenska Lapoint som nyligen öppnat surfcamp i El Salvador, men har surfcamps på många destinationer världen över. Under en vecka bor du på campet precis intill vågorna på stranden El Sunzal och får privata surflektioner med egen instruktör, yogalektioner och surfteori. I veckopriset ingår frukost och lunch på campet liksom tre middagar. Övriga kvällar brukar man gå ut och äta tillsammans i närliggande El Tunco eller El Zonte på lokala restauranger. Surfinstruktörer, kockar, yogalärare och guider är alla lokalbor och campet samarbetar dessutom med närliggande byn El Sunzal där man varje söndag lär barnen att simma och surfa. 10 770 kr/vecka inklusive allt ovan men exklusive flyg. Lapoint samarbetar med det lokala guideföretaget Tunco Life som arrangerar utflykter till vulkaner, vattenfall och bergsbyar i landet. Bokas direkt på campet. Den som vill kan addera foto- och videopaket följt av analys tillsammans med sin instruktör.

Middagsbord med fyra tjejer.
Att boka in sig på ett surfcamp är ett trevligt sätt att träffa nya vänner. Foto: Karin Wimark
Person på häst tittar mot hus med människor.
Socialt och välkomnande på surfcampet som ligger direkt på stranden. Foto: Karin Wimark

Äta & dricka

Majs och bönor är stapelvaror i El Salvador och definitivt något du kommer att stöta på under resan. Missa inte den klassiska nationalrätten pupusas, en fylld majstortilla med ost, bönor, grönsaker eller kött eller tamales som består av ångad majsdeg med köttfyllning inslaget i ett majskolvsblad. El Tunco ligger på promenadavstånd från surfcampet och har flertalet restauranger som Casa Miramar med utsikt över havet och Point Break Café med bästa kaffet från området. Pupusas äter du vid gatustånd i La Libertad och skaldjurssoppa vid någon av serveringarna vid sjön Coatepeque.

Säkerhet

Att turista i El Salvador är fantastiskt, men det är viktigt att ha koll på säkerhetsläget med tanke på landets gängkriminalitet. Läs på om landet på swedenabroad.se. Arrangera med fördel transport, boende och utflykter med något lokalt företag samt res inte runt efter mörkrets inbrott. 

Två tjejer vid ett bord med havsutsikt.
Ljuvligt att slå sig ner vid matbordet på La Points surfcamp och titta på surfarna ute i vattnet. Foto: Karin Wimark

5 utflyktsmål i El Salvador

1. Vulkanen Santa Ana

Ett måste om du befinner dig i vulkantäta El Salvador. Gör en dagsvandring uppför den aktiva vulkanen Ilamatepec, mer känd som Santa Ana, med en krater på 2 381 meters höjd. Missa inte att stanna till för lunch vid den närliggande vulkaniska sjön Coatepeque.

Ett gäng vandrare på väg till toppen av vulkan.
Vandringen till Santa Ana bjuder på hänförande vyer. Foto: Karin Wimark
Vulkan med kokande lava.
Lika hänförande är det att se ner i den bubblande grytan i vulkanen. Foto: Karin Wimark

2. Tamanique

Vattenfallen Tamanique består av en rad fall som du vandrar till genom frodig regnskog. De sista fallen ligger inbäddade i en ravin med regnskogen som tak. Bada i fallen, hoppa ner i naturliga pooler och utforska de tre olika områdena endast 35 minuter med bil från kustorten El Sunzal, och lika länge till fots för att nå fallen.  

3. Ruta de Las Flores

Vackraste regionen i bergen där en naturskön väg binder samman fem bergsbyar i El Salvador. Namnet kommer från de blommor som växer intill vägen (bästa tid för blomning är nov–feb). På helgerna är det en matmarknad i Juayua och Ataco som är värd att utforska! Besök också de kaffeplantage som finns i området. 

4. Besök kustbyarna

Hoppa på en chicken bus och utforska kustbyarna. Ta pulsen på La Libertads fiskmarknad med över 20 restauranger och gatumarknad, surfa i bohemiska El Zonte och strosa i butiker och ät lunch på någon av alla restauranger i El Tunco. Här finns också ett spännande uteliv, framför allt på helgerna!

Strandrestaurang med palmer.
Besök de närliggande byarna så som bohemiska El Zonte. Foto: Karin Wimark

5. Arkeologiska platser

Besök maya-bosättningen El Tazumal i Chalchuapa som övergavs på 1200-talet och Joya de Cerén som finns på Unescos världsarvslista. Betydligt mindre folk än vid Chichén Itzá i Mexiko eller Tikal i Guatemala.

Upptäck El Salvador – den okända surfkusten

10 surfställen i världen för nybörjaren och proffset


Text: Karin Wimark • 2023-08-02
El SalvadorRestipsGuidesurfing

Scroll to Top