Chefredaktör Fredrik Brändström planerar en roadtrip längs Norges vägar i sommar. Foto: Getty Images/Pernilla Sjöholm

Restips

Guldkorn i Europa – chefredaktören tipsar

Vart åker Vagabondredaktionen när det vankas semester? Jo, på roadtrip i Norge, till Frankrikes Atlantkust eller till Köpenhamn, om Fredrik Brändström får bestämma.

Text: Fredrik Brändström • 2023-06-22 Uppdaterad 2023-06-22
Annons

1. Här hittar du mig i sommar

Åker på roadtrip till Norge! I en eldriven Volkswagen minibuss ska jag och familjen kuska runt och uppleva grannlandets magnifika fjordar och fjäll. Hade först tänkt åka söderut i Europa men valde till slut Norge på grund av svalare temperaturer och Europas bästa infrastruktur för elbilar. Det känns faktiskt exotiskt, trots närheten så är Norge ett av de länder i Europa jag varit minst i.

2. Mitt bästa smultronställe

Chatelallion-Plage i Frankrike. Frankrikes Atlantkust känns till skillnad från Rivieran lite oupptäckt, åtminstone bland svenskar. Jag gillar den karga naturen, Atlantens friska fläktar och de goda ostronen som serveras överallt. Chatelallion är en klassisk badort som lockar många familjer, framförallt fransmän. Ligger strax utanför mer kända La Rochelle, som man kan ta tåget till på 10 minuter. I närheten finns också många öar som man kan besöka över dagen, t ex magiska Ile de Ré.

Läs också: Ostronsafari på cykel i Frankrike

3. Bästa sommarstaden

Köpenhamn funkar när som helst på året men är i sitt esse sommartid, enligt mig. Ta tåget hit, ät sockervadd på Tivoli, smörrebröd på Torvehallarna och street food på matmarknaden Reffen. Steker solen så ta ett dopp mitt inne i centrala Köpenhamn, t ex i bassängerna i Islands Brygge, eller hyr en cykel och hoja ut till Amager Strandpark. 

Köpenhamn är en grym sommarstad om man frågar Fredrik. Ta tåget dit och njut av mat, dryck och nöjen. © Mathias Brandt

4. Bästa sommarstranden

Olofsbo havsbad utanför Falkenberg i Halland. Mjukare sand får man leta efter, och ett naturskönt läge med fyr och fågelreservat alldeles bredvid. Här har jag spenderat många somrar, och längtar ofta tillbaka till denna opretentiösa och familjevänliga badort.

Olofso havsbad är en favorit för Fredrik och hans familj. Foto: Fredrik Brändström

5. Bästa tipset på nära håll 

Sörmlandsleden. Från södra Stockholm där jag bor går det att vandra genom fridfull natur hela vägen ner till Nyköping, Nynäshamn, Trosa och andra delar av Södermanland. I år firar leden 50 år, vilket uppmärksammas med en rad evenemang.

6. Detta tar jag alltid med mig på resan

Bra öronproppar. Är extremt lättväckt och riskar aldrig en god nattsömn, vare sig jag sover i tält eller hotell!

Öronproppar är ett måste på resan. Foto: Unsplash


Text: Fredrik Brändström • 2023-06-22
RestipsChefredaktören tipsarRedaktionens favoriter

Scroll to Top