Spansk tapasbar.

Tapas kan vara torftiga, smaklösa, trista … och fullständigt underbara. Det senare gäller på Vermutería La Rosa. Foto: La Rosa

Restips

Hitta rätt tapasbar i Palma de Mallorca

När du fått nog av trista och sjabbiga barer på Mallorcas turistifierade strandpromenader ska du bege dig in till centrala Palma för gourmetupplevelser i den högre klassen.

Text: Per J Andersson • 2023-08-04 Uppdaterad 2023-08-04
Annons

På Playa de Palma, strandpromenaden väster om Mallorcas huvudstad, ligger fantasilösa ställen med turistanpassade standardmenyer och trött service. Som genom ett trollslag: så fort du passerar katedralen L’Almudaina och kommer in i centrala delarna av staden höjs kvalitén på maten och bemötandet.

La Rosa i gränden med samma namn kallar sig vermutería, eftersom de erbjuder olika sorters vermut på kran, men hit går man kanske framförallt för traditionella mallorcanska och vällagade tapas. Och för det personliga, nyfikna och engagerade bemötandet; all heder åt ställen där man på ett övertygande sätt får det att kännas som om gästernas ankomst är efterlängtad.

Vermouth på kran finns att få på La Rosa. Foto: La Rosa

På menyn finns allt från grillade grönsaker och getostar till iberiska skinkor och den traditionella korven sobrasada – plus, förstås, pinfärska bläckfiskar, räkor och musslor och ett rikt utbud, som det sig bör i en spansk servering, havets läckerheter ur burkkonserver.

Populärt, så räkna med att köa minst någon kvart. Eller boka bord via hemsidan!

Hitta hit: Vermutería La Rosa, Carrer Rosa 5, larosavermuteria.com.

Calamares, friterade till perfektion. Foto: La Rosa
En tapas man kallar Salmojero. Foto: La Rosa

Fakta om vermut

Vermut är ett kryddat starkvin. Många tänker kanske: alltid söt. Men nej! Det finns både torr och söt. Tillverkningen utgår från ett vitt vin. Färgen hos den söta, röda varianten kommer från olika tillsatser. Drycken, vars namn kommer från tyska wermut, dvs malört, uppfanns 1786 av Antonio Benedetto Carpano från Turin. En populär vermut över hela Spanien är den torra vita andalusiska som brukar kallas vino fino.

Fakta om tapas

Tapas är ett spanskt samlingsnamn för smårätter som serveras i baren eller till borden där man sitter ner. Namnet kommer från verbet tapar, alltså “att täcka”, som i att lägga på ett lock. Förr i tiden hade man problem med flugor och insekter i barerna och täckte över ett glas med vin med ett litet fat som man la lite skinka och andra smårätter på. En annan teori om namnets ursprung är att tapas var ett sätt att minska alkoholkonsumtionen eftersom kroggästerna fick i sig några tuggor mat mellan glasen.

 

3 andra ställen för en aperitif, några tapas eller en paella


1. Bar Central

Lilla Bar Central går man kanske inte till för stans bästa tapas, även om de är helt okej, till och med ganska bra, utan för den tidlösa stilen och den anrika historien. Och för läget. Perfekt ställe att sitta på trottoaren och glo på gatulivet. När du druckit upp aperitifen och det börjar kurra i magen kan du alltid släntra över gatan till La Rosa för en gourmetupplevelse.

Hitta hit: Bar Central, Plaza General Weyler 10.

2. Bar del Peix

Inne i Palmas saluhall, Mercat de l’Olivar, hittar du en mängd ställen där du kan äta en bit och dricka ett glas. Satsa på fisk- och skaldjursbaren Bar del Peix. Beställ ett glas iskallt vitt vin och några tallrikar med nyfriterade calamares, kabeljo, räkor i vitlök och sardiner i olja – och njut. Ett rent förmiddagsnöje: saluhallen öppnar sju på morgonen och stänger redan vid halv tre-snåret på eftermiddagen.

Hitta hit: Mercat de l’Olivar, Plaça de l’Olivar, mercatolivar.com.

3. Marina Bay Palma

På piren i Palmas hamn ligger stans bästa ställe för en paella de marisco, alltså en skaldjurspaella. Här får den med havskräftor och succarat, alltså med hårdstekt och krispig botten. Frisk fläkt från havet och utsikt över segelbåtarna gör ju inte saken sämre.

Hitta hit: Marina Bay Palma, Carrer del Moll 6, marinabaypalma.com.

Mer att få tips om på Mallorca och Menorca

Komplett guide till Mallorca – lokalbons 25 bästa tips

Krönika om Mallorca: Fin turism – och ful

5 anledningar varför du ska resa till Menorca


Text: Per J Andersson • 2023-08-04
RestipsSpanienPalmaTapas

Scroll to Top