Man tittar in i kamera och vandrare på fjället.

Kan du låta mobiltelefonen ligga undanstuvad på semestern eller krävs det mer än viljestyrka för att lyckas? Foto: Getty Images

Krönika

Ledaren: Semester utan skärm

Vad krävs för att du ska koppla bort mobilen på semestern? En fjällvandring, ett yogaretreat eller rentav en Atlantenseglats? Chefredaktör Fredrik Brändström spekulerar.

Text: • 2023-07-06 Uppdaterad 2023-06-29
Annons

Hur gör du med mobilen på semestern? Senast jag hade en helt skärmfri resa var när jag fjällvandrade i Lappland. Jag hade en hopfällbar Nokia som jag stängde av och lämnade i bilen på parkeringen innan jag gav mig ut för en vecka i vildmarken. Mobilnätet var ju ändå obefintligt.

Jag minns även en tid då en utlandssemester kunde vara en digital frizon, innan roaming och wifi blev globala fenomen. När man på sin höjd kunde ringa ett samtal hem på mobilen men väldigt kort eftersom man var livrädd för att få en saftig räkning. Ville man mejla och surfa var man hänvisad till ett sunkigt internetcafé med sega modem. Det var då det, ungdomar!

Digital detox är ett ord som dyker upp då och då i resesammanhang. Ofta handlar det om lyxiga retreat där högpresterande chefer betalar dyrt för att leva spartanskt och ta en paus från ekorrhjulet. 

Yttre tvång enda lösningen

Ska det funka med digital detox behövs ett yttre tvång. Att bara stänga av mobilen kan funka en stund. Efter ett par timmar börjar hjärnan hitta på de mest underliga ursäkter för att man ska slå på mobilen igen. Ska bara googla det där receptet till middagen! Sedan är det kört. 

Nej, det krävs en fjällvandring i 4G-fri terräng. Eller en Atlantseglats! Jag minns när Vagabonds redaktör Karin Wimark berättade att hon var sugen att följa med på en segling över Atlanten. 

– Hur länge tar det, undrade jag. 

– Två, kanske tre veckor. Så det kommer att bli svårt för mig att jobba under den perioden.

– Absolut, men de har väl wifi på båten? 

– Nix. Det finns satellittelefon men den får bara användas i absoluta nödfall.

Trots att det var en prövning att vara utan en oumbärlig redaktör i ett par veckor så var det  inget snack om saken – klart man inte vaskar ett sådant erbjudande.

Ska jag vara ärlig så trodde jag dock att det skulle bli en prövning för henne att vara offline så länge. Till skillnad från mig som är Generation X så är Karin klockren Generation Y, uppvuxen med sociala medier och smartphones. Det visade sig att jag hade helt fel. Det var en ännu mer energisk och harmonisk Karin som kom tillbaka till redaktionen en dryg månad senare.  Inte en enda gång hade hon missbrukat satellittelefonen ombord, till skillnad från artisten Markoolio när han deltog i dokusåpan Över Atlanten tillsammans med några andra svenska kändisar. Ett samtal och lite slösurf kostade 50 000 kr.

Att få till den där digitala detoxen kan vara lättare sagt än gjort. Trevlig sommar!

4 restips för mobilberoende

Ridsemester

Omöjligt för att inte säga livsfarligt att scrolla på en häst- eller kamelrygg. Mongoliet, here I come! 

Mauretanien 

Det afrikanska landet har sämst internet i världen enligt en undersökning. Kanske kan vara ett alternativ till fjällsemestern?

Dykning

Att använda mobilen under ytan är svårt. Maldiverna kanske? 

Långa flygresor

Inte så miljövänligt men flygplan på hög höjd är en av få platser dit roaming inte når. 


Text: • 2023-07-06
KrönikaRestipsChefredaktören tipsar

Scroll to Top