falafel i bröd och man.

Var hittar man Malmös bästa falafel? Jo, i utkanten av staden och av mer streetfoodkaraktär! Foto: Unsplash/Karin Wimark

Restips

Malmös bästa falafelställen – 4 favoriter

Det snurrar fort på Malmös falafelhimmel. Konkurrensen om tätpositionerna är stenhård. Vagabond guidar dig till ställena som de riktiga kännarna vallfärdar till just nu.

Text: Ola Barthel • 2023-07-19 Uppdaterad 2023-07-17
Annons

Världens bästa falafel finns i Malmö. I alla fall om Ola Barthel får bestämma – en initierad Malmöbo och entusiastisk foodie som ständigt jagar nya matupplevelser med förkärlek för mat från Mellanöstern samt Asien. Förklaringen till varför bästa falafeln finns i Malmö ligger i de många olika nationaliteter som finns representerade i staden och de intryck de lånar av varandra. Det finns i dag så många olika falafelställen att det nästan är omöjligt att få med alla till en lista – men här är fyra favoriter just nu!

De mest intressanta köken har ofta streetfood-karaktär och ligger i stadens yttre delar. Foto: Unsplash

1. Falafel nr 1

Västra Kattarpsvägen 41

Varför: Detta är ett av de första falafelställena som öppnade i Malmö och stället som öppnade mina egna ögon för falafel. Falafel nr 1 var först med att ha chili i kikärtssmeten så det är inte bara i såsen som hettan kommer. Här kan man även få mycket annat gott att äta på plats eller ta med hem.

Prisvärt, färskt och välsmakande på Falafel n.1 Foto: Ola Barthel

2. XFalafel

Rosengårdcenter, Frölichs väg 3

Varför: En jobbkollega till mig som kommer från Libanon tycker denna är absolut bäst i Malmö just nu. Deras falafelbollar har en form av en donut som ger maximalt med krispig yta i fritösen. Men här finns också massor av annat gott att välja på.

Rosengårds bästa falafel – enligt vissa! Och Ola rankar denna som topp 4 i Malmö. Foto: Ola Barthel

3. Falafel Baghdad

Annelundsgatan 59

Varför: Här hittar besökaren tydliga rötter till Irak då man också kan få sin falafel i irakiskt bröd. De har också en mycket spännande specialsås med mangosmak. Testa gärna! Fortsätt 30 meter längs vägen och du står framför en av Malmös maffigaste graffitiväggar.

4. Falafel by Youssif

Stenyxegatan 24

Varför: Ute i industriområdet Fosie hittar man Falafel by Youssif, falafelstället som gör precis alla rätt. Antalet valbara varianter är många. Enda felet är de begränsade öppettiderna mellan 11-15, vilket är synd för de gör en mycket god falafel som man skulle kunna äta på dygnets alla klockslag.

Youssif bjuder inte bara på grym falafel, utan också personlig service med ett leende. Foto: Karin Wimark

Missa inte:

När du besöker Malmö för din egen personliga falafelrunda, så tveka inte att fråga om tillbehör. Det är ofta här det händer. Bland tillval som halloumi, blandade såser eller inslag av kebab.

Malmö krogguide – 12 restauranger du inte får missa

Guide: Kaféer och restauranger i nordvästra Skåne

Matsafari på skånska Kullahalvön


Text: Ola Barthel • 2023-07-19
RestipsSverigeListorMat och dryck

Scroll to Top