Rom och Pompeji

Börja dagen i Rom, strosa runt Pompeji hela dagen och återvänd samma kväll. Enkelt gjort med nya snabbtåget. Foto: Getty Images

Nyhet

Nytt direkttåg från Rom till Pompeji

Frukost i Rom och lunch i Pompeji. Sedan drygt en vecka tillbaka är det fullt möjligt tack vare det nya snabba direkttåget mellan den italienska huvudstaden och staden som år 79 e Kr gick under i ett vulkanutbrott.

Text: Per J Andersson • 2023-07-28 Uppdaterad 2023-07-28
Annons

Första tåget med sikte på den världsunikt välbevarade antika staden rullade ut från Rom Termini 16 juli för att mindre än två timmar senare vara framme vid sin slutdestination.

Tåget är ett Frecciarossa 1000, flaggskeppet i det statliga italienska tågbolaget Trenitalias flotta. Det blir dock bara ett sådant direkttåg i veckan.

I Pompeji har man grävt fram många välbevarade väggmålningar som nu alltså är nästan 2 000 år gamla. Foto: Getty Images

Varje söndag morgon klockan 8.53 lämnar det Rom för att vara framme 10.40. Under resan visas en informationsfilm om Pompeji som efter vulkanutbrottet och förstörelsen år 79 e Kr låg begravd under ett tjockt lager aska ända tills den återupptäcktes 1748. Sedan dess har staden grävts ut och många intakta byggnader och väggmålningar har blottats.

Vulkanen Vesuvius som år 79 e Kr fick ett förödande utbrott som dödade praktiskt taget varenda invånare i staden Pompeji. Foto: Getty Images

När tåget når järnvägsstationen i Pompeji väntar en anslutningsbuss från Pompeii Link, som körs av Trenitalia, för att ta resenärerna till den arkeologiska platsen. Klockan 18.40 går tåget tillbaka till Rom dit det anländer 20.55 så att du hinner med en sen middag i huvudstaden.

Läs mer om tågresor

Guide: Så tågluffar du i Europa.

6 episka rutter för tågluffaren.

Så tar du tåget till Paris för liten peng.

Boktips

Per har skrivit boken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront förlag) som just nu finns på sommarbokrea på Adlibris. Läs mer och beställ!


Text: Per J Andersson • 2023-07-28
NyhetItalienTågresor

Scroll to Top