Par i pool i naturen.

Upptäck Stockholms skärgård i sommar. Foto: Smådalarö Gård

Restips

Skärgårdsweekend i Stockholm – spa, sälar och segling

Längs ut på Smådalarö ligger en sommaridyll som bjuder på spa, livemusik och skärgårdsstämning. Vi åkte dit för att ta reda på mer.

Text: Karin Wimark • 2023-05-19 Uppdaterad 2023-05-21
Annons

När världsresenären kapten Blom i slutet av 1700-talet återvände till Sverige köpte han egendomen ”Tyresö skärgårdsdel” och valde den allra vackraste platsen för sitt boningshus – Smådalarö Gård. Idag är Smådalarö Gård Hotell & Spa ett av Stockholms nyaste spahotell, som efter en omfattande renovering bjuder in till en lyxig skärgårdsweekend.

Dagbäddar under parasoll utomhus.
Havsdoft och tystnad för den som söker avkoppling nära centrala Stockholm. Foto: Smådalarö Gård Hotell & Spa

Hotellet ligger vackert beläget i Hemviken i Stockholms skärgård en knapp timmes bilfärd från centrala Stockholm. Här finns 110 hotellrum vars inredning hämtat inspiration från såväl svenska skärgården som kapten Bloms världsomspännande resor. Terrassen blickar ut över viken och nere vid bryggan finns gästplatser för den som väljer att komma hit med båt. Köket Brasserie & Bränneri flirtar med klassiska franska smaker och på Bloms Bar serveras du drinkar inspirerade av hela världen. Missa inte gårdens punsch från det egna bränneriet.

Ett av Sveriges största spa

Glid runt i vita, sköna morgonrockar på den stora spaavdelningen. Här finns flera utomhus- och inomhuspooler, relaxavdelning och behandlingsrum. Tar du trapporna ner till havet väntar en bastu på bryggan och stegar ner för den som vill ta sig ett svalkande dopp.

Under sommaren kommer det arrangeras musikkvällar och artister som Lisa Ekdal, Linnea Henriksson och Jacob Hellman intar gårdens utomhusscen. Konserterna kombineras med måltider och övernattning för den som önskar.

Tips: Ta färjan vidare till öar som Kymendö, Ornö och Fjärdlång från Dalarö med Waxholmsbolaget.

Spaavdelning med pool och dagbäddar.
Spaavdelningen är nyrenoverad. Här finns behandlingsrum, bastu, relaxavdelning och flera pooler. Foto: Smådalarö Gård Hotell & Spa

3 andra aktiviteter på Dalarö 

1. Spana på sälar i skärgården

Dalarö och Gålö bjuder inte bara på vacker skärgårdsnatur utan också möjligheten att se sälar! På de solvarma klipporna trivs de som allra bäst. Boka in dig på en arrangerad sälsafari med som drivs av Öppet Hav och går att arrangera via Smådalarö gård. Håll också utkik på Occas Travel som från och med 2023 arrangerar vandrings-, fiske- och kajakresor i skärgården.

2. Nordic Trails cykel- & båttur

Utforska Stockholms skärgård på cykeln! Nordic Trails arrangerar 2-dagarsturer på Dalarö som tar dig från Tyresö slott förbi Tyrestas vackra nationalpark, Dalarös skärgårdsbyar och stränder vidare med båt till Ornö där cykelturen fortsätter till Telegrafberget. Här väntar en spektakulär utsikt över Stockholms södra skärgård.

3. Segling bland kobbar och skär

Upptäck Stockholms skärgård med segelbåt! På Dalarö kan du boka in dig på en seglingstur i skärgården – från en kortare utflykt till flera dagar till sjöss där man övernattar i skyddade naturhamnar. Ta med dig vänner eller familj och låt en kunnig skeppare vägleda er ut i skärgården. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet.

Segelbåt på spegelblankt vatten.
Vill du njuta av Stockholms skärgård kan du följa med ut och segla – trots att du inte har erfarenhet sedan tidigare. Foto: Henrik Trygg/Stockholm Archipelago

Text: Karin Wimark • 2023-05-19
RestipsSverigeListorWeekendresa

Scroll to Top