Annons

FOTO T.v.: ÖBB/ Barbara Sey. FOTO T.h.: Salzburger Land Tourismus GmbH

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes Turistbyrå
Partner

Sommar i Österrike – 4 upplevelser du inte får missa

Höga berg och djupa dalar, glittrande alpsjöar och magisk natur. Österrike är ett riktigt sommarparadis – här listar vi upplevelserna du inte får missa på resan!

Text: • 2023-05-17 Uppdaterad 2023-05-17

Österrike är landet för dig som vill uppleva en fantastisk och varierad natur på nära håll, samtidigt som du får allt du önskar av en lyckad resa i form av god mat, mysiga byar och inspirerande möten.

Tack vare det varierade landskapet finns möjlighet att vara aktiv i form av både vandring, cykling, mountainbike, simning, segling eller surfing. Men det är inte bara landskapet i sig som ger dig en fantastisk semesterupplevelse – det är också luften, ljuden och smakerna som gör landet så unikt. Här listar vi några saker du inte får missa på resan!

Österrike är ett riktigt sommarparadis. FOTO: Austrian National Tourist Office/ Marco Rossi

1. Ta dig hit med tåget

Letar du efter ett klimatvänligt och smidigt sätt att ta dig till Österrike på? I sommar kan du ta dig hit direkt från Malmö med Snälltåget som tillsammans med STS Alpresor erbjuder paketresor till Bad Gastein. Snälltåget stannar i Salzburg och fortsätter därefter till Zell am See, St Johann in Tirol, Kitzbühel, Wörgl, Jenbach och Innsbruck. Längs denna rutt tipsar vi dig nu här nedan om 10 orter du når med tåget i sommar!

Men det är inte bara Snälltåget som tar dig hit i sommar. Ett annat tågalternativ är att resa med natt- eller dagtåg från Hamburg till Innsbruck eller Salzburg med österrikiska tågbolaget ÖBB och därifrån ta lokaltåg eller buss. Lämpligast går tågresan från Sverige via Köpenhamn till Hamburg och därifrån vidare med nattåget nightjet till Innsbruck eller Salzburg.

Genom att ta tåget gör du inte bara klimatet en tjänst genom att resa hållbart – du får också en bekväm resa som tar dig direkt till destinationen. Här är tre orter du kan ta tåget till hela vägen från Sverige!

Ta tåget till Österrike hela vägen från Sverige. FOTO: ÖBB/ Barbara Seyr

Salzburg är en av städerna du når med tåget. Hit reser folk året om för att uppleva dess berömda sevärdheter, vackra alpkulisser och unika kulturarv. Här är det lätt att kombinera kultur och shopping med sommaraktiviteter som vandring och cykling. Under sommaren hålls även många festivaler i staden och under dessa dagar klär många upp sig i både lederhosen och dirndl. Mellan stadens upplevelser kan du pausa på någon av de många uteserveringarna och njuta av god mat, och inte minst dryck. Staden har nämligen en stor ölkultur – och bland pionjärerna finns det klassiska Augustiner Bräu i Mülln.

Tyrolens huvudstad Innsbruck, vackert belägen med omgivande berg och floden Lohbach som rinner genom staden, erbjuder en perfekt kombination av kulturella sevärdheter, imponerande arkitektur och spektakulära landskap. Här finner du i princip allt du önskar. Vad sägs om en vandring i bergen på dagen och en drink på en takbar i centrum på kvällen? Innbruck är en livlig och ungdomlig stad med ett stort universitet. Staden är därför ett perfekt resmål för dem som vill kombinera ett roligt nattliv med lika roliga aktiviteter i bergen.

En annan sevärd stad du når med Snälltåget är Bischofshofen där du hittar både bra shopping och en fantastisk natur. Härifrån kan du sedan åka vidare till Schladming-Dachstein på en timme. Det är av Österrikes mest populära semesterregioner med vandrings- och cykelleder i världsklass, och ett stort antal andra sommaraktiviteter som ziplining, forsränning och golfbanor. Förutom fartfyllda upplevelser finns det också gott om mysiga butiker och marknader med lokalt och hållbart producerade produkter – från kött och ost till honung och öl.

Vacker alpsjö i Schladming-Dachstein. FOTO: Austrian National Tourist Office/ Peter Burgstaller

Här kan du få tips på ännu fler orter att ta tåget till!


2. Hitta unika utkiksplatser

Nyfiken på att se Salzburg från ovan? Då måste du ta dig till utsiktsplattformen “Top of Salzburg“. Den ligger på toppstationen av Kitzsteinhorn, inte mindre än 3 029 meter över havet, och nås av linbanor. Platsen är inte bara unik i sig – det är också den högst belägna punkten i Salzburgerland.

På “Top of Salzburg” är du inte mindre än 3029 m.ö.h. FOTO: Kitzsteinhorn

I den vackra semesterregionen Schladming-Dachstein finns det också många platser med slående utsikt. En av dessa hittar du genom att ta en sommargondol upp för att njuta av utsikten från Sky Walk och den imponerande hängbron i Dachstein – som är landets högsta. När du går på den 100 meter långa bron, 400 meter över marken, är det nästan omöjligt att inte få adrenalinpåslag. Under sommaren åker du dessutom gratis upp med linbanan med ett Schladming-Dachstein gästkort, som också ger gratis inträde till fler av stadens sevärdheter.

Slående utsikt över landskapet från hängbron i Dachstein. FOTO: Austrian National Tourist Office/ Herbert Raffalt (photo-austria.at)

Kan du inte få nog av magiska utsikter på hög höjd kan du ta dig till Innsbruck och berget Nordkette, som lokalborna kallar sitt ”husberg”. På bara 20 minuter når du toppen med en linbana, och väl uppe får du en magisk 360°-utsikt över hela Innsbruck. 

Ta dig upp för Nordkette med linbana. FOTO: Innsbruck Tourismus/ Nordkettenbahnen.

Klicka här för att ta del av ännu fler platser med magiska utsikter!


3. Smaka på naturens energidryck

Visste du att vatten är en av Österrikes största skatter, och att landets behov av dricksvatten kan täckas helt av deras eget grund- och källvatten? Här finns nämligen gott om sjöar, floder och inte minst små bäckar som ringlar fram i landskapet.

Österrikes vatten är ett av världens renaste, bland annat tack vare moderna mätmetoder och kontroller som hjälper till att se till att vattnet ständigt förnyas. Det gör att du med gott samvete kan fylla kåsan med vatten direkt från bäcken och njuta av de svalkande dropparna – lite som naturens egen energidryck.

Vattnet i Österrike är ett av världens renaste. FOTO: Austrian National Tourist Office/ Peter Burgstaller

Läs mer om Österrikes unika vatten här!


4. Kulinariska upplevelser på 2000 meters höjd

En stor del av semesterupplevelsen är förstås maten och kanske inte minst dagens viktigaste mål – frukosten. Varför inte starta dagen med en alpfrukost på 2 000 meters höjd medan de första solstrålarna tornar upp sig över bergen efter en skön natts sömn? I Österrike finns det gott om alpstugor som serverar rustika frukostar med allt du kan önska för att komma igång inför dagen.

Men det är förstås inte bara till frukosten du kan njuta av det österrikiska köket. Många alpstugor har sina egna specialiteter som du kan njuta av hela dagen. Några av dessa är till exempel de söta “Buchteln” på Amoseralm i Gastein-dalen i Salzburg, Germknödel på Rübezahl-Alm i Tyrolen eller de goda ostvarianterna i Montafon i Vorarlberg.

Maten i Österrike är dock inte bara god. Här finns även en lång kulinarisk tradition som är snäll mot både djur och natur, med en naturlig medvetenhet om kvalitet, hållbarhet och noggrann hantering av djur och råvaror. I Österrike är inte ”farm to table”-mentaliteten långt ifrån något nytt, men idag kombinerar man den med innovativa tillvägagångssätt tack vare modern teknik. Visionen är enkel: du ska kunna njuta med gott samvete när du är på semester i Österrike.

Här kan du få fler tips på kulinariska upplevelser i Österrike.

Vill du läsa mer om vad du kan uppleva i Österrike i sommar? Klicka här!

Önskar du fler tips inför din semester till Österrike eller vill du dela med dig av dina egna bästa restips i landet? Gå med Österrikes Turistbyrås FB-grupp här!


Text: • 2023-05-17
PartnerÖsterrikes turistbyrå

Scroll to Top