En ö med en kyrka i en sjö.

Lake Bled i Slovenien är en höjdpunkt på tågluffen i öst. Foto: Getty Images

Europa

Tågsemester i östra Europa – rutt, tips & stopp längs vägen

Vi reser på räls mellan Central- och Östeuropas kulturstäder hela vägen ner till Kroatiens kust.

Text: Per J Andersson • 2023-07-16 Uppdaterad 2023-07-16
Annons

Gdansk – Kraków – Dresden – Prag – Budapest – Ljubljana – Pula

Gdansk

Färjan ut i Europa

Ta färjan från Nynäshamn eller Karlskrona till Östersjöns pärla. I trestadsområdet Gdansk-Gdynia-Sopot hyr du cykel och trampar längs kusten med sina trävillor med snickarglädje och ljusa, mjuka sandstränder. Fika på Café Kamienica som ser ut som i sagoböckerna med mjuka soffor och höga fönster och alkoholspetsad varm choklad. Ät middag i historisk miljö på Goldwasser. Och för anständighetens skull: fördjupa dig i historien. Här avfyrades ju andra världskrigets första skott och här startade kampen som ledde till ett demokratiskt Östeuropa. Två museer skildrar händelseförloppen: Museum of the Second World War och European Solidarity Centre.

Stad med folk och kyrktorn.
Tågluffen börjar i historiska Gdansk. Foto: Getty Images

Kraków

Vacker kulturhuvudstad

Direkttåget söderut till Kraków tar 5 tim 15 min. Stig av i Polens kulturhuvudstad med en vacker gammal stadskärna. Missa inte Maiuskollegiet där Copernicus studerade, Mariakyrkan med Europas maffigaste altarskåp, Sukiennice, den täckta marknaden från 1875, Kazimierz, stadsdelen som länge var ett judiskt samhälle med egna lagar och egen valuta, museet Fabryka Emalia Oskara Schindlera, känd från Steven Spielbergs film Schindler’s List, Czartoryskimuseet med tavlor som Leonardo da Vincis berömda Damen med hermelinen.

Gata med människor och hus.
Polens huvudsdan Krakow bjuder på en vacker stadskärna värd att utforska. Foto: Getty Images

Dresden

Mitt i klassiska vinodlarnas rike

Vi tar tåget västerut till Dresden som bombades sönder och samman, men byggdes upp i gammal stil. Du kan ta dig hit med tågbyte i Prag eller Berlin, men också trixa dig fram med regionaltåg via Legnica, Wegliniec och Görlitz. Stans mest kända monument är Frauenkirche, ett av världens främsta barockverk. Den förstördes under bombnatten i februari 1945, men ett halvt sekel senare har den återskapats och är sedan 2005 öppen för allmänheten. Precis som i Verona befinner du dig mitt i klassiska vinodlartrakter. Saxiska vinvägen sträcker sig från Pirna via Dresden, Radebeul och Meissen till Diesbar-Seusslitz med många vingårdar att besöka.

Prag

Tjeckiens ölmecka

Dags för den tjeckiska huvudstaden, men först ett stopp i Decin (45 min tågresa sydöst om Dresden) för att vandra i det tjeckiska rauklandskapet som brukar kallas Böhmiska Schweiz. 1 tim 30 min tågresa vidare söderut och du är framme i Prag. Klassiska U Fleku må vara turistifierat, men håller ändå för besök för ett (eller flera) stop av husets milda och mustiga svarta öl, en lika svart becherovkasnaps och så förstås gulasch med knödel. En annan kväll dinerar du på Café Louvre för en dos tjeckisk samtidshistoria: en gång i tiden var det nämligen stamhak för Franz Kafka och Albert Einstein. Ölmeckat Prag har dessutom flera mikrobryggerier, som U Tri Ruzi med anor tillbaka till 1400-talet och Basta som är känt för sitt färska lageröl.

Missa inte en av Prags många ölträdgårdar. Foto: Unsplash
Torn i en stad.
Utforska den tjeckiska huvudstaden Prag. Foto: Getty Images

Budapest

Kaféer & spa

Direkttåget från Prag till Budapest tar 7 tim 30 min. Njut av resan med hjälp av en måltid på rull; det tjeckiska tåget har nämligen en av Europas bästa restaurangvagnar. Framme i den ungerska huvudstaden fikar du på 125 år gamla Müvész Café med sina guldspeglar och kristallkronor och äter middag på Callas (intill operan) som inte har ändrats sedan 1880 då restaurangen öppnade. Här kan du äta gulaschsoppa med selleri, dricka rött egri bikavér-vin och lyssna en orkester som spelar Johannes Brahms Ungersk dans nr 5 – det låter kanske klyschigt ungerskt, men ibland passar det liksom. Inget Budapestbesök utan spa – stan är full av termalbad med bassänger och bastuar. Kändast är Gellértbaden, men det finns fler, som Széchenyi, Rudas och Lukacs.

Ljubljana

Sagostaden

Direkttåget hit tar 7 tim 30 min. Du anländer till en av Europas puttinuttigaste huvudstäder. 1700-talshus, smala gränder och floden Ljubljanica med kajer fulla av mysiga barer och restauranger. Och ovanför gamla stan tronar – som i en saga – Ljubljanas slott. En fin dagsutflykt med tåg går till Bled Jezero vid Bledsjön (1 tim 30 min, byte i Jesenice), känd för utsikten mot 1400-talskyrkan på ön mitt i sjön. Härifrån kan du fortsätta med tåget till Badgastein i Österrike eller till Tarvisio i Italien. Om du inte gör det, återvänd då till Ljubljana och ta tåget ner till Adriatiska havet.

Sjön Bled på avstånd.
Bled. En höjdpunkt på resan. Foto: Unsplash
Ö mitt i havet med hustak.
På den lilla ön i Lake Bled finns en kyrka! Foto: Unsplash

Pula

Medelhavs- och medeltida vibbar

Tågresan ner till Pula i grannlandet Kroatien kräver tyvärr byte till buss i slovenska Divaca, men knappt en timme senare, i kroatiska Buzet, byter du tillbaka till tåg för sista biten ner till Pula. Utforska den romerska amfiteatern Arena, promenera runt i gamla stans gränder och kasta dig i det klara havsvattnet från badklipporna i badorterna Medulin strax söder om stan. Bussen till Rovinj tar bara 40 min: här upplever du medeltida vibbar med venetiansk-italiensk schvung. Rovinj ligger på en halvö och är omgiven av campingplatser, badhotell och badbryggor, perfekt för lata sol- och baddagar.

Gata med människor.
Kombinera historia och bad i kroatiska Pula. Foto: Getty Images
Hand med stenar vid havet.
… och njut av Adriatiska havet. Foto: Unsplash

3 andra tågresor du måste testa!

1. Belgrad–Bar

Den 48 mil långa järnvägen mellan Serbiens huvudstad och montenegrinska kuststaden Bar bjuder på Europas kanske allra vackraste tågvyer. Tåget tar dig genom 254 tunnlar och över 435 broar. Långsamt är det, 11 tim tar resan. Men vad gör det när det är färden som är resmålet?

2. Sofia–Istanbul

Sista biten på klassiska Orientexpressen är ett nattåg som avgår strax före sju på kvällen från den bulgariska huvudstaden och anländer 11 tim senare när himlen över Bosporen färgas lila av soluppgången och den turkiska metropolen vaknar till liv. Obs! Interrailkortet gäller i hela Turkiet.

3. Poznań–Wolsztyn

Två gånger om dagen kör det ångloksdragna tåget mellan de två polska städerna. I Wolsztyn kan tågnörden besöka lokstallarna och verkstäderna för gamla historiska tåg.

Res med Orientexpressen till Istanbul. Foto: Getty Images

Boka på stationen i öst

För att boka sittplatser i Östeuropa är stationerna oftast enda platsen där det är möjligt. Ett undantag är Tjeckien. På tåginformationssajten seat61.com finns mer info om hur du gör för att boka på cd.cz.


Text: Per J Andersson • 2023-07-16
EuropaRestipsGuideTågresor

Scroll to Top