Roof top-hotellrum

Glöm det där med rymdresor. Övernatta istället i en spejsig kupol på ett hustak i Västerås. Foto: Hotell Plaza

Nyhet

Upplev glamping på ett hustak i Västerås

Sova i en plastigloo på ett hustak i ett industrikvarter i centrum av en stad. Vagabond blev först i Sverige med att testa urban glamping.

Text: Per J Andersson • 2023-07-05 Uppdaterad 2023-07-05
Annons

Lyxigt inredda och smakfullt designade tält med ståhöjd, luftkondfitionering, vinkyl och mjuka resårmadrasssängar har funnits några år, bland annat i Stockholms skärgård (Svartsö logi) och Gotland (Surflogiet). Men nu har Hotel Plaza i den 81 meter höga Skrapan, ett av Västerås mest kända landmärken, flyttat glampingkonceptet från stranden och skogen till staden. Och gjort det spejsigt.

Från och med denna sommar kan man nämligen boka en dubbelsäng placerad i en genomskinlig plastigloo på ett centralt beläget hustak. Men inte högst upp i hotellskrapan, utan på taket till ett sju våningar högt hus i det intilliggande industrikvarteret Mimer, där stadens viktigaste fabrik, Asea (numera ABB), en gång i tiden huserade. Här sover du under stjärnorna i en Hästensäng med din alldeles egna takterass på 500 kvadratmeter utanför.

– Vi skaffade plastkupolen under pandemin för att använda till olika event. Men så fick jag den galna idén att testa den som ett hotellrum, säger Tobias Hultberg, VD på Hotell Plaza i Skrapan i Västerås.

Läs också: Tälta glamoröst – 11 glampingar i Sverige

Tidigare mest plankstek

Västmanlands residensstad har inte gjort sig direkt känd som semesterdestination. Jag själv, född och uppvuxen här, har vant mig vid att svenskar som besökt Västerås antingen har gjort det för jobbmöte, konferens eller för att hälsa på en avlägsen släkting. Kort sagt: semester i Västerås, om än bara för en weekend, ha ha … nej, glöm det!

– Västerås restaurangvärld innebar i princip mest capricciosa och plankstek. Men nu har ju allt det där förändrats, säger Tobias Hultberg på Plaza.

Plaza Rooftop Hotel. Glamping Västerås style. Foto: Hotell Plaza

En stad i förändring

Det har det verkligen. Restaurangutbudet har breddats med spännande krogar som Frank, Kajplats 9 och Nom. Hamnen har förvandlats från en ogästvänlig industrizon till ett promenadvänligt bostadskvarter med resauranger och kaféer. Men kanske framförallt har Steam Hotel i hamnområdets gamla kolkraftverk utnyttjat stadens industrihistoria för att skapa något egensinnigt och häftigt – och därmed satt Västerås på svenskarnas resmålskarta. Och nu kan alltså också glamping på hustak i Aseas gamla fabriksområde läggas till listan.

Vagabonds utsända fick bli testpilot och blev först med att testa hustakscamping. Här är hans rapport.

Läs mer och boka glampingtältet på Hotel Plaza här.


Text: Per J Andersson • 2023-07-05
NyhetRestipsSverigeGlampingHotell

Scroll to Top